Enerji (Güç) Kalitesi Ölçümü Nedir?

Enerji (güç) kalitesi ölçümünden önce enerji kalitesi nedir konusuna açıklık getirmek gerekmektedir.

Enerji kalitesi uluslararası standartlarla belirlenmiş ölçülebilen ve hesaplanabilen parametrelere bağlı enerji değerinin limitler içinde yer alıp almama durumuna verilen isim olarak açıklanmaktadır. Ayrıca enerji değeri ölçümü bu konu hakkında uzman olan mühendisler tarafından yapılması gerekmektedir. Enerji kalitesini ölçebilmek için bir çok parametre bulunmaktadır. Enerji mühendisi uygun ölçü ve aletleri kullanarak tüm bu parametreleri ölçerek analiz etmekle görevlidir. Peki ölçülmesi gereken bu parametreler nelerdir?

– Harmonik

– Frekans değişimi

– Sags

– Nötr-Toprak arası potansiyel farkı

– Transient

– Flicker

– Gerilim düşüşü / yükselişi

– Akım ve gerilim faz dengesizliği

– K faktör

– Swells

Enerji ( Güç) Kalitesi Nasıl Ölçülür?

Enerji kalitesi ölçümü bütün elektrik sistemlerinde yapılması oldukça önem taşıyan bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu işlem sayesinde sorunlar önceden tespit edilerek yaşanacak problemlerin önüne geçilmiş olacaktır. Elektriğe olan ihtiyaç ve talep çağımızda oldukça yoğun olarak artmaktadır. Ancak elektriği sağlayan altyapılar bu konuda eksik kalmakta bu da performansın düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle şebekelerde güç kalitesi ile ilgili problemler yaşanmaktadır.

Elektrik (güç) kalitesi,  şebekelere bağlı ekipmanların performansını düşürmeden çalışmaya yarayan bazı elektriksel parametreler olarak açıklanmaktadır. Bununla birlikte şebekeye bağlı olan ekipmanlar arızalanır ya da çalışmalarında bir sıkıntı oluşursa bu da elektrik kalitesi problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji (güç) kalitesi ölçümü kaliteyi ölçmek için kullanılan cihazların sisteme uyum sağlaması ve tespitleri doğru yapması ile mümkün olabilmektedir. Ölçümü yapacak kişi bu işin uzmanı olmalıdır. Aksi halde güvenlik ile ilgili sorunlar yaşanabilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçümü

Enerji (Güç) Kalitesindeki Bozulmalar Nelerdir?

Enerji kalitesindeki bozulmalar enerjinin performansının düşmesine ve arızalara neden olmaktadır. Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre insan psikolojisini de etkilediği söylenmektedir. Peki enerji kalitesinde ki bozulmalar nelerdir?

– Gerilimin düşmesi ya da kesintiye uğraması

– Harmonikler ve iç harmonikler

– Geçici güçle gelen aşırı gerilimler

– Dalgalanmalar

– Geçici aşırı gerilimler

– Gerilim dalgalanması

– Gerilim dengesizliği

– Güç dalgalanması

 

Enerji Kalitesindeki Bozulmalar Nasıl Ölçülür ve Raporlaması Nasıl Yapılır?

Enerji kalitesinde ölçüm yapabilmek oldukça önemli bir faktördür. Çünkü ölçemediğimiz hiç bir parametreyi denetim altına almamız mümkün değildir. Bu nedenle parametreyi denetim altına almazsak ona bir önlemde gelişmemiz mümkün olmayacaktır. Güç kalitesi problemlerine akım ve frekanstaki değişiklikler neden olmaktadır. Kısaca enerji kalitesi ölçümündeki kriterleri şu şekilde açıklamak mümkündür:

– Temel ölçüm şekli gerilim olarak alınmalıdır.

– Enerji kalitesi ölçümleri alnında uzman personel tarafından olay kaydı tutmaya ve raporlamaya yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır.

-Ölçüm kalibrasyonu yapılmış güç kalite analizörleri veya enerji kalite kaydediciler ile yapılmalıdır.

 

Enerji Kalitesindeki Bozulmaların Çözümü Nasıl Yapılır?

Elektrik problemi dağıtım güç sisteminden, kullanıcının tesisatından veya başka bir kullanıcının tesisatından kaynaklanabilmektedir. Öncelikle uzman kişiler tarafından problem tespit edilir profesyonel çalışmalar ile desteklenmektedir. Enerji kalitesinde problemler şu şekilde çözümlenmektedir:

– Problemlerinin bulunmasında EN 61000-4-30 Class A sertifikasına sahip EN 50160’a göre raporlama yapabilen cihazlar kullanmak

-Enerji kalitesinin tespiti 7-11 gün arasında sürekli ölçüm yapılarak tespit edilmelidir.

-Harmonik bozulma değerleri, gerilim için % 3, akım için % 5 olarak belirlenmiştir. Ölçümler bu değerlerin üzerinde çıkarsa öncelikle güç kalitesinin değerlere çekilmesi gerekmektedir.

-Anlık gerilim yükselmesini hızlı bir şekilde çözmek için tesisat üzerinde mutlak surette B+C sınıfı Parafudr kullanılması gerekmektedir.

 

    Amper Enerji İletişim Formu

    Firma emailiniz ile formu doldurmanızı rica ederiz. Uzman ekibimiz sizlerle en kısa sürede iletişime geçecektir.