Kule Vinçlerin Periyodik Muayenesi

Günümüzde genel olarak kule vinç periyodik muayenesi düzenli aralıklar ile birlikte yapılması gerekli olan bir periyodik muayene uygulaması olmaktadır. Belirli sıklıklar ile periyodik muayene yapılmalıdır.

Kule Vinç Nedir?

Genelde TS EN 14439+A2’de çalışma konumlarında yaklaşık düşey şekilde durmakta olan kulenin tepesine yerleştirilmekte olan bir kola sahip döner olan kollu kren olarak tarif edilmektedir.

 Kule Vinç Periyodik Muayenesi Nedir?

Genel olarak İş Sağlığı ve de Güvenliği konusu çerçevesinde ürünün temel gereklilikleri incelendiği zaman, sadece üretim aşamasında olmaksızın, üretiminden sonra piyasaya da arzı ile beraber kullanım koşullarına bağlı düzenli bazı kontrollerin devamlılığı esas olmaktadır. Piyasaya sunulmakta olan, ürünlerin ve ya iş ekipmanlarının periyodik muayene ve de kontrollerinin yaptırılması zorunluluk arz etmektedir.

Kule vinçlerin periyodik kontrol muayenesi uzman kadromuz tarafından gerçekleştirilmektedir.

 Kule Vinç Periyodik Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kule vinç periyodik kontrol muayenesi ekipmanın görsel, tırmanma merdivenleri, halat, mastlar, kanca, frenler, kabin, raylar, işlevsellik, yürür grubu ve de kaldırma grubu kontrollerini yapılır. Ayrıca statik-dinamik yük testinin gerçekleştirilmesi ile beraber Kule Vinç Muayenesi yapılır. Görsel kontroller ise korozyon, görülebilen çatlaklar, çarpıklık, deformasyon durumu, eğrilik ve benzeri gibi durumlardır. İşlevsellik kontroller ise ekipmanın yüksüz durumda iken yürür grubu, kumanda fonksiyonları, kaldırma grubu, fren vb. gibi pek çok işlevsellik kontrollerini yaparlar.

Statik-dinamik testlerde yük testleri genel olarak ekipmanın yük kaldırma diyagramlarında müsaade edilen kapasitelerin 1.25 katında statik yük olarak kaldırma testi yerden 10 cm yükseklikte ise 10 dk. süresince bir yük uygulanıp ve 1.1 katında da yüklü durumda iken ekipman hareket ettirilip yük testleri gerçekleştirilir.

Kule Vinç Periyodik Muayene Yasal Zorunluluğu

Günümüzde 6331 sayılı olan İş Sağlığı ve de Güvenliği Kanunu kapsamına girmekte olan tüm iş yerlerini kapsamakta olan 25.04.2013 tarihli ve 28628 sayıya sahip resmi gazetede yürürlüğe girmiş İş Ekipmanlarının Kullanımlarında Sağlık ve ya Güvenlik Şartları Yönetmeliği, fabrikalarda bulunan kule vinç ekipmanlarının kullanımıyla ilgili sağlık ve ya güvenlikte uyulması gereken şartları belirlemiştir. Kule vinç yetkili kişilerce muayene, test faaliyetlerinin yapılmasını ve sonuçlarının kayıt altına alınmasını yetkililer her istediği zaman gösterilmek üzere saklanmasını hüküm altına almıştır.

    Amper Enerji İletişim Formu

    Firma emailiniz ile formu doldurmanızı rica ederiz. Uzman ekibimiz sizlerle en kısa sürede iletişime geçecektir.